Τον Σεπτέμβριο του 2013 η «Διέξοδος» αποδέχθηκε μια εξαιρετική προσφορά από τον φιλίστορα και φιλότεχνο Σωτήριο Θεοδοσίου Σπαντιδέα.
Πρόκειται για τη μακροχρόνια δωρεάν χρήση ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1868 που βρίσκεται στην «καρδιά» της Ιερής Πόλης, το οποίο με την χορηγική υποστήριξη του «Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος» μετατράπηκε σε έναν καλαίσθητο χώρο, όπου στεγάζεται και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2014 η Πολιτιστική – Ιστορική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου».
Το ξεκίνημά της στηρίχτηκε σε 2.000 τίτλους βιβλίων που παραχώρησε ο ιδρυτής της «Διεξόδου» με δύο κατευθύνσεις περιεχομένου, οι οποίες προσδίδουν και τον αντίστοιχο προσανατολισμό της βιβλιοθήκης ως Πολιτιστικής – Ιστορικής.
Ο πρώτος σχετίζεται με βιβλία Τέχνης (Μουσεία, Πινακοθήκες, Καλλιτέχνες, Αρχαιολογικούς χώρους, Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφο, Χορό, Φωτογραφία, Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση, Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική, Αγιογραφία, Βιβλιοδεσία, Περιβάλλον, Λευκώματα Τέχνης και Πόλεων και συναφή θεματολογία) ενώ ο δεύτερος αποκλειστικά με την Ιερή Πόλη, δηλαδή με βιβλία που γράφτηκαν για το Μεσολόγγι ή από Μεσολογγίτες συγγραφείς.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργούν και Πολιτιστικά Αρχεία με χιλιάδες έγγραφα και ντοκουμέντα, που επίσης παραχώρησε ο ιδρυτής της «Διεξόδου», στα οποία έχει ελεύθερη πρόσβαση ο οποιοσδήποτε μελετητής, ερευνητής ή ιστοριοδίφης θεμάτων που αφορούν στο Μεσολόγγι και την περιοχή του.
Εικαστικά εργαστήρια
Με το ξεκίνημα λειτουργίας της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης άρχισαν να λειτουργούν στον χώρο τρία εικαστικά εργαστήρια στα οποία διδάσκουν πτυχιούχοι εικαστικοί και εξειδικευμένοι καλλιτέχνες:
Το πρώτο σχετίζεται με τη ζωγραφική και απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες, ενώ ειδικό τμήμα απευθύνεται σε υποψηφίους για Σχολές Καλών Τεχνών ή Αρχιτεκτονικής.
Το δεύτερο σχετίζεται με την εκμάθηση κατασκευής κοσμήματος