• 26310 51260
  • 6976 643610
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

"Η ΑΗΔΟΝΟΠΙΤΑ" του Ισίδωρου Ζουργού - Λέσχη Ανάγνωσης

13/06/2009-13/06/2009

Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009 στις 8 το βράδυ, στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων των φίλων της "Λέσχης Αναγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ", έγινε η παρουσίαση και ανάλυση  του μυθιστόρηματος "Η αηδονόπιτα" του Ισίδωρου Ζουργού.

Την παρουσίαση και ανάλυση, στην οποία συμμετείχε  και ο ίδιος ο συγγραφέας έκαναν οι κυρίες Μαρία Φιλιποπούλου, Ιφιγένεια Μάρκου-Μπεμπέλη και Ραλλού Κυριακοπούλου ενώ συμμετείχε  και η ιστορικός κυρία Ανδρονίκη Χρυσάφη.

"Η αηδονόπιτα" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μέσα από το οποίο ανασυντίθεται ο ελληνικός κόσμος των αρχών του 19ου αιώνα, οι παραδόσεις του και ο αγώνας για την ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα και ένα βιβλίο για την ελευθερία και τον έρωτα.

Ο Γκάμπριελ Θάκερεϊ Λίντον, αμερικανός σπουδαστής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, μετά από έναν ατελέσφορο έρωτα, αποφασίζει να αναζητήσει τους χάρτινους Έλληνες των βιβλίων του.

Στις περιηγήσεις του στην επαναστατημένη Ελλάδα, απο την Νάξο στη Θεσσαλονίκη και απο τον Όλυμπο στον Ασπροπόταμο, στα αρματολίκια της Ρούμελης και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, πέντε χρόνια δράσης, στοχασμού αλλά και ενός τυρρανικού έρωτα καταγράφονται στο ημερολόγιό του. Πιο πολύ όμως καταγράφεται μια εσωτερική ζωή και ένας σπαραγμός για την αναζήτηση της ανθρώπινης μοίρας αλλά και του Θεού.

Η "αηδονόπιτα", συνηθισμένη φραση της εποχής για το ανέφικτο και το άπιαστο ιδανικό της ομορφιάς και των ονείρων, χρησιμοποιείται εδώ όχι ως χλεύη του οράματος αλλά ως υπόσχεση στην ανθρώπινη μοίρα οτι δικαιούται ένα κομμάτι ελπίδας.

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη όπου και εργάζεται ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην ελληνική λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1995 με το μυθιστόρημα "Φράουστ" και ακολούθησαν τα "Αποσπάσματα απο το βιβλίο του ωκεανού", "Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού" και "Στη σκιά της πεταλούδας".


Τηλ:  26310 51260  MOB: 6976 643610  email: info@diexodos.com.gr

© 2021 Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Ιστορικό Μουσείο.

Designed by Oweb Digital Experience