• 26310 51260
  • 6976 643610
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

"ΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΡ" του Ζόρζ Σιμενόν - Βιβλιοπαρουσίαση

13/05/2009-13/05/2009

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009 στις 8 το απόγευμα, στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων των  φίλων της "Λέσχης Ανάγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ",  έγινε  η παρουσίαση και ανάλυση του βιβλίου με τίτλο "Αικατερίνη-Ρόζα Μπότσαρη, στη σκιά του ονόματος" ενώ στην παρουσίαση μετείχε  και μίλησε και  η συγγραφέας του Κατερίνα Αγραφιώτη.

Πρόκειται για μια συγκινητική μυθιστορηματική βιογραφία στην οποία παρουσιάζεται η ζωή της Αικατερίνης-Ρόζας Μπότσαρη, κόρης του ηρωικού αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Μάρκου Μπότσαρη, ενώ παράλληλα καθρεφτίζεται και η εποχή της προσαρμογής της Ελλάδας των μετεπαναστατικών χρόνων ως ελεύθερο κράτος.

Η Αικατερίνη-Ρόζα Μπότσαρη, η οποία υπήρξε σύμβολο της εποχής της και η πρώτη Ελληνίδα Κυρία Των Τιμών της Βασίλισσας Αμαλίας, με το ελληνικό της προφίλ και το μελαγχολικό της βλέμμα γοήτευσε ολόκληρη την Ευρώπη ακολουθώντας την Αμαλία στα ταξίδια της και έγινε το ίνδαλμα της εποχής της.

Το 1844 παντρεύτηκε τον φαναριώτικης καταγωγής Γεώργιο Καρατζά, στρατιωτικό, άνδρα αυστηρό και αυταρχικό, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Όμως ο αταίριαστος γάμος της και η απώλεια δύο εκ των τεσσάρων παιδιών της, ράγισαν την καρδιά της και την οδήγησαν σε πρόωρο θάνατο σε ηλικία 57 ετών, έναν μόλις χρόνο μετά τον θάνατο της κόρης της Φρόσως.

Το μυθιστόρημα αυτό είναι η ιστορία μιας γυναίκας που, σεβόμενη πάντα την καταγωγή της, υπηρέστησε αδιαμαρτύρητα τα κοινωνικά "πρέπει" και παρέβλεψε τις προσωπικές της αναζητήσεις με τή δύναμη και την αξιοπρέπεια που αντλούσε απο το όνομα του πατέρα της.

Η Κατερίνα Αγραφιώτη είναι λαογράφος και δημοσιογράφος . Έχει συγγράψει δύο ακόμη βιβλία που μιλούν για πρόσωπα μεταξύ ιστορίας και θρύλου, το "Δώρα Στράτου, όλα για τον χορό" το 1994 και το "Ηρώδης Αττικός" το 2002.


Τηλ:  26310 51260  MOB: 6976 643610  email: info@diexodos.com.gr

© 2021 Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Ιστορικό Μουσείο.

Designed by Oweb Digital Experience