• 26310 51260
  • 6947613803
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

"Ραζή-Κότσικας, Μάγερ, Σολωμός - 220 χρόνια από τη γέννησή τους"

Η «Διέξοδος» διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 8-9 Δεκεμβρίου 2018 εκδήλωση αφιερωμένη στα 220 χρόνια από την γέννηση τριών μεγάλων προσωπικοτήτων, που η δράση τους συνδέεται άμεσα με το Μεσολόγγι και τον Αγώνα του.

Πρόκειται για τον Αρχηγό της Φρουράς της Εξόδου Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα, τον φιλέλληνα  εκδότη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιωάννη - Ιάκωβο Μάγερ και τον γεννήτορα της ελληνικής ποίησης Διονύσιο Σολωμόπου και οι τρεις τους γεννήθηκαν το 1798 και η ζωή τους ταυτίστηκε με το Μεσολόγγι.

Ο πρώτος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και οι συμπατριώτες του τον εξέλεξαν  Αρχηγό τους, ο δεύτερος υπηρέτησε το Μεσολόγγι κατ΄επιλογή και πέθανε  χάριν  αυτού και ο τρίτος εμπνεύστηκε από τον Αγώνα του και συνέγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», που έμελλε στη συνέχεια να γίνει ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος.       

   Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως αυτής,  το Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα, στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου», θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για την προσωπικότητα των τιμώμενων, για τις εν γένει επεκτάσεις της δράσεώς των, για το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, για τα πνευματικά ορμητήρια των ενεργειών τους, για το επιτελείο του Μάγερ στην έκδοση και κυκλοφορία των «Ελληνικών Χρονικών» κ.λπ, ενώ την Κυριακή στις 11 το πρωί θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων της πλατείας Σολωμού και στις 11.30 καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των τιμώμενων μέσα στον Κήπο των Ηρώων.

Η εκδήλωση συνεπικουρείται από την ενεργό συμμετοχή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ".


Τηλ:  26310 51260  MOB: 6947613803  email: info@diexodos.com.gr

© 2023 Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Ιστορικό Μουσείο.

Designed by Oweb Digital Experience