• 26310 51260
  • 6976 643610
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

"ΑΡΤΟΣ - ΟΙΝΟΣ - ΕΛΑΙΟΝ" - Από την αρχαιότητα στο σήμερα"

02/04/2011-28/05/2011

Για 12η χρονιά  η "Διέξοδος" συμμετέχει στις Γιορτές Εξόδου παρουσιάζοντας υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης, την έκθεση "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα".

Με την έκθεση αυτή επιχειρείται, με μια φρέσκια εικαστική ματιά, η διερεύνηση της ιστορίας και των επιδράσεων της "μεσογειακής τριάδας"  στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας.

Το ψωμί, το κρασί και το λάδι είναι τα "δώρα" της μεσογειακής γης με τα οποία έζησαν για χιλιετίες οι λαοί του ελλαδικού χώρου και οδηγήθηκαν στο εμπόριο, στα ταξίδια της γνώσης και των εμπειριών και εντέλει στο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

 Η καλλιέργεια των δημητριακών, του αμπελιού και της ελιάς, αλλά και η εκμετάλλευση των προϊόντων τους, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ζωή και την οικονομία από την εποχή της Μινωικής Κρήτης και της Μυκηναϊκής Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας.

Ένας ολόκληρος κόσμος αναπτύσσεται και περιστρέφεται είτε άμεσα είτε έμμεσα γύρω απο το ψωμί, το κρασί και το λάδι· μαγειρική, θρησκεία, έθιμα και παραδόσεις, γλώσσα, μυθολογία, ιστορία, λογοτεχνία, ζωγραφική, αγγειοπλαστική, γλυπτική, ιατρική, αρωματοβιομηχανία...

Οι τροχοί της οικονομίας κινούνται απο τη σπορά μέχρι την παρασκευή και την εκμετάλλευση των προϊόντων ενώ εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι παράγοντας πλούτο και χαρίζοντας ευμάρεια.  

Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου της "Διεξόδου", και με τα μουσειολογικά πλεονεκτήματα του χώρου αυτού, παρουσιάζεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής σε θεματικές ενότητες η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση μέσω αυθεντικών παραδοσιακών εργαλείων που χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, καλλιτεχνικών αναπαραγωγών και μεγάλων φωτογραφιών σε μπάνερ με ιστορικές αναφορές για το σιτάρι, το κρασί και το λάδι.

Την έκθεση συμπληρώνουν εντυπωσιακές συλλογές από κεντημένα ψωμιά, αρτοσφραγίδες και ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα και προέρχονται από το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης Αγγελικής Τσεβά, την συλλογή Θεοχάρη Προβατάκη και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου.  Τα εργαλεία αγροτικής οικονομίας προέρχονται από τις ιδιωτικές συλλογές Βάσως Γκοβάτσου και Ελένης Πριοβόλου ενώ οι φωτογραφίες  από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς.

Σε μία από τις αίθουσες τού πρώτου ορόφου εκτίθενται εικαστικές δημιουργίες με θέμα το ψωμί, το κρασί και το λάδι, των ζωγράφων Ελισάβετ Ζαχαράκη, Βασίλη Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Ελένης Παυλοπούλου και Απόστολου Χαντζαρά, που προέρχονται απο το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών καθώς επίσης και πίνακες των Μάγδας Βαμβατήρα, Κώστα Μουδάτσου, Μερόπης Πρέκα, Θεανούς Σαραμαντή και Νίκου Χούτου, που επελέγησαν με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη. Επίσης εκτίθενται έργα των Πάνου Αθανασίου, Julia Hidalco, Μαρίας Κτιστοπούλου, Χριστίνας Μπελέκου, Κώστα Σπυρόπουλου και Δημήτρη Ταλαγάνη ενώ  ένα «δάσος» από ελαιόδενδρα και στάχυα, έργα του γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη και μεγάλες φωτογραφίες των Κώστα Εφραιμίδη, Γιάννη Ρουσόπουλου και Ανδρέα Σμαραγδή συμπληρώνουν το εικαστικό τμήμα της έκθεσης.

 

Συντελεστές

ΙΔΕΑ - ΕΡΕΥΝΑ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ : ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ :ΑΛΤΑΝΗ ΔΑΚΑΛΑΚΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΘΕΩΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ : ΒΑΣΩ ΓΚΟΒΑΤΣΟΥ - ΛΟΥΚΑ


Χορηγοί:

 

ΑΣΤΙΓΞ - Ελαιουργικές επιχειρήσεις Εμμανουήλ Γιαννούλη (Φοινικιά Μεσολογγίου)

ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) Μεσολογγίου - Ναυπακτίας

Υποστηρικτές: 

 

 "ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε" - Βιομηχανικές και εμπορικές  επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων (Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού)

"Τα μυλέλια" - Κέντρο Αναζήτησης Παλιών Γεύσεων

Οινοποιία ΣΩΤΗΡΙΟΥ (Λεσίνι Μεσολογγίου)

Εταιρεία Ποτών και Κρασιών "ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ" (έδρα Θεσσαλονίκη)

  


Τηλ:  26310 51260  MOB: 6976 643610  email: info@diexodos.com.gr

© 2020 Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Ιστορικό Μουσείο.

Designed by Oweb Digital Experience