• 26310 51260
  • 6976 643610
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2009 - "Το '21 και οι πρωταγωνιστές του" - Έκθεση

21/03/2009-19/06/2009

 Συμμετέχοντας στις ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2009 το Κέντρο Λόγου & Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" με την συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και την υποστήριξη του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου μεγάλη ιστορική έκθεση με τον τίτλο

" Τ ο ΄21  κ α ι  ο ι  Π ρ ω τ α γ ω ν ι σ τ έ ς  τ ο υ "

με τεκμήρια και κειμήλια που ανήκουν στο

 Ιστορικό Αρχείο Αντώνη & Κυριάκου Σκιαθά.

Η έκθεση είχε  ως κεντρικό άξονα τους κάθε είδους πρωταγωνιστές του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και εκτείνεται χρονικά απο τις παραμονές της εθνικής εξέγερσης (τέλη 18ου αι.) έως και την έξωση του βασιλιά Όθωνα (1862).

Με έναν παραστατικό, σχεδόν "κινηματογραφικό", τρόπο παρουσιάστηκε  ο δημόσιος και  ιδιωτικός βίος των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής και συγκεκριμένα ο Ελληνισμός πρίν την Επανάσταση, οι συνθήκες και οι θεσμοί που οδήγησαν στην μεγάλη εξέγερση, ολόκληρος ο Απελευθερωτικός Αγώνας των Ελλήνων, η συγκρότηση του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους με Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα διπλωματικά παιχνίδια των "Μεγάλων Δυνάμεων" στα Βαλκάνια, η περίοδος της Βασιλείας του Όθωνα και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Τα πρόσωπα και τα γεγονότα προβλήθηκαν  μέσα από εκατοντάδες πρωτότυπα ιστορικά αντικείμενα όπως δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, ανακοινώσεις, βιβλία, εφημερίδες, πλήρεις σειρές αρμάτων των αγωνιστών, φορεσιές, γκραβούρες, φιλελληνικά αντικείμενα, έργα τέχνης, κοσμήματα, σκεύη της καθημερινότητας, εργαλεία γραφής, τυπογραφίας και άλλα.

Την έκθεση συνόδευσε  πολυτελής κατάλογος - λεύκωμα που περιέχει τα περισσότερα από τα τετρακόσια περίπου κειμήλια και τεκμήρια της έκεθσης.

 Διάρκεια από 21 Μαρτίου έως 19 Ιουνίου 2009

Επιστημονική επιμέλεια: Ανδρονίκη Χρυσάφη, Ιστορικός - Αρχαιολόγος  M.Sc

Μουσειογραφική επιμέλεια: Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Οργανωτική συνδρομή: Γιάννης Πικραμένος

Δημόσιες Σχέσεις: Βάσω Γκοβάτσου

Ξεναγήσεις : Αλτάνη Δακαλάκη

Υποδοχή : Βασιλική Κασόλα

Γραμματειακή υποστήριξη: Αθηνά Χασάνου

Διαχείριση: Γεώργιος Σιορίκης

Ηλεκτρονική προβολή : Άρης Γαρμπής (ΤΕΙ) - Θεώνη Κουλουρή (ΔΙΕΞΟΔΟΣ)

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ : ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 

   


Τηλ:  26310 51260  MOB: 6976 643610  email: info@diexodos.com.gr

© 2020 Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Ιστορικό Μουσείο.

Designed by Oweb Digital Experience